In trecut, o multime de tineri au plecat din Romania spre diferite tari straine, iar multi dintre acesti tineri proveneau din mediul rural.
Tinerii erau descurajati de faptul ca in localitatile lor nu se gaseau locuri de munca, in orase era greu sa mearga sa munceasca, nu aveau nici posibilitatea de a face naveta, si aveau foarte multe dezavantaje.
In aceste conditii, au ales sa plece departe de Romania. Unii dintre ei s-au stabilit in strainatate, unde cel mai probabil vor ramane pentru tot restul vietii.
Exista si tineri care isi doresc sa revina in tara si sa inceapa un nou trai in Romania, in mediul rural din Romania. Multi tineri au ajuns sa castige suficienti bani pentru a se intoarce si incepe o afacere la sat in Romania, in localitatea natala.
Alti tineri si nu numai, aleg insa sa se mute de la oras la sat, iar in continuare va prezentam atat avantaje ale traiului la sat cat si unele dezavantaje, deci merita sa cititi pana la final.
Avantajele traiului la sat in Romania
In primul rand, cei care locuiesc la sat, locuiesc la casa si nu la bloc, iar aici daca stam sa incepem sa discutam despre avantajele traiului la casa, acestea sunt infinit mai mari decat cele ale traiului la bloc. Deci, traiul la casa la sat fata de traiul la bloc la oras, este un prim avantaj.
Cei care locuiesc la casa la sat, au posibilitatea de a-si cultiva propriile produse agricole (legume, fructe, cereale sau leguminoase) pentru propriul consum sau pentru a le vinde. Au astfel siguranta ca mananca natural si stiu ce mananca pentru ca ei se ocupa de tot procesul agricol.
Un alt motiv pentru care este rentabil traiul la casa este ca pot creste animale pentru propriul consum (gaini, porci, rate, curci, gaste), sau pentru a le vine, sau pentru a vinde produsele lor (laptele de la vaca/oaie/capra/bivolita, ouale de la gaini/rate/curci/gaste/prepelite). Acest lucru le poate asigura un trai mai mult decat decent.
Un alt motiv pentru a locui la sat in Romania este legat de nivelul mult mai redus al poluarii in comparatie cu nivelul poluarii din orase mari ale tarii. La sat nu exista un trafic atat de aglomerat ca la oras (masinile polueaza). La sat nu exista fabrici ca la oras, care sa polueze. Deci, aerul la sat este mult mai curat. In plus, exista mult mai mult spatiu verde decat la oras.
Daca in trecut la sat nu erau facilitati multe, acum exista de toate: televiziune prin cablu, internet, semnal gsm, diferite magazine, etc. Practic, nu prea multe le vor lipsi celor care se intorc in Romania sau celor care se muta de la oras la sat.
Dezavantajele traiului la sat
Aici putem aminti faptul ca exista mai putine magazine in mediul rural din Romania decat la oras, deci aprovizionarea cu alimente si alte cele necesare poate fi mai dificila.
La sat nu exista peste tot retea de apa si canalizare, ca la oras. Cu toate acestea, o fosa septica si un hidrofor in pentru a pompa apa din fantana in casa remediaza problema. Deci, si la sat oamenii pot folosi dusul, vana si toaleta din casa.
Exista sate unde nu sunt asfaltate strazile (in Ardeal in mare parte sunt asfaltate dupa diferite proiecte pe Fonduri Europene). Deci, in anumite regiuni ale tarii, infrastructura s-ar putea sa fie o problema.
Acestea sunt asadar cateva avantaje si dezavantaje ale traiului la sat, si dupa cum se poate vedea, incet dar sigur romanii se vor orienta spre satele din tara.