De ce scule tamplarie lemn au nevoie tamplarii?

In momentul in care vine vorba despre alegerea meseriei, fiecare persoana are propriile aspiratii. Unii isi doresc sa devina mecanici auto, altii isi doresc sa devina electricieni, exista persoane care doresc sa devina instalatori, insa multi tineri sunt atrasi de meseria de tamplar.

Tamplarii sunt foarte cautati in campul muncii, pentru ca acestia pot crea din lemn adevarate opere de arta. Exista si tamplari care sunt specializati in realizarea usilor si a ferestrelor care au tamplaria din lemn (sau chiar si PVC), dar care nu realizeaza alte lucrari.

In acest articol vom discuta despre tamplarii care creaza obiecte de mobiler si alte obiecte din lemn, si vom fla ce scule tamplarie lemn folosesc acestia.

  1. Dalta

Dalta este o unealta de baza in atelierul de tamplarie, pentru ca este utilizata la tairea surplusului de material. Se poate folosi pentru a lucra la micile detalii. Exista dalti de diferite dimensiuni, si diverite modele (drepte sau in V). Acestea au partea activa confectionata din metal, iar manerul este ergonomic.

  1. Fierastrau pendular

Fierastraul pendular mai este cunoscut si ca fierastrau vertical si este foarte potrivit pentru lucrarile de bricolaj. Este o unealta electrica foarte utila pentru ca usureaza foare mult munca. Este un instrument de precizie, si poate fi folosit pentru a efectua tot felul de taieturi ale lemnului, chiar si cand trebuie taiate forme foarte complexe.

  1. Circular cu masa

Acesta este un alt echipament de lucru care nu trebuie sa lipseasca din atelierul de tamplarie, pentru ca poate fi utilizat la diferite aplicatii. Cu cat este mai robust si mai masiv, si cu cat are o lama de taiere cu adancimea mai mare, cu atat este mai performant.

Pentru lucrari simple si pentru proiecte mici, se poae alege si un circular cu masa mai simplu si mai ieftin. Lucrarile de amploare insa, necesita scule profesionale.

  1. Masina de degrosat

Masina de degrosat este ideala pentru subtierea unei bucati de lemn. Este utila pentru ca de fiecare data can grosimea lemnului este mai mare decat trebuie, aceasta masina ajuta la subtierea pana la nivelul dorit.

  1. Rindea

Rindeaua sau masina de rindeluit poate fi electrica sau manuala, si se foloseste cu scopul de a imdeparta materialul brut, astfel incat lemnul sa fie utilizat la anumite proiecte.

Exista astfel de scule atat electrice cat si manuale. Pentru lucrari ocazionale, cele manuale sunt recomandate. Pentru lucrari mai complexe sau pentru utilizarea zilnica se recomanda o rindea electrica.

  1. Strung pentru lemn

Strungul pentru lemn reprezinta alegerea ideala pentru a face piese mici din lemn, care au diferite curbe sau detalii neregulare. Se poate utiliza pentru sculptarea lemnului, pentru polizarea sau scobirea acestuia.

Se pot face manere de lemn pentru obiectele de mobilier, se pot face balustrade cu diferite forme, cu ajutorul unui astfel de instrument de lucru.

  1. Masina de slefuit

Exista diferite masini de slefuit pe piata, insa dintre toate acestea, masina de slefuit cu banda este ideala pentru suprafetele mari si extinse, astfel incat sa fie pregatit lemnul si lustruit inainte de vopsire sau lacuire.

  1. Bormasina

Aceasta este o unealta ideala in atelierul de tamplarie, indiferent de activitatea desfasurata. O asemenea unealta poate fi utilizata pentru a gauri, pentru a insuruba, pentru frezare sau periere. O bormasina poate indeplini diferite functii, cu ajutorul unui selector si alegand capul potrivit.

  1. Instrumente de masurat

Exista o multime de instrumente de masurat pentru tamplari. Metrul, ruleta, sublerul, compasul, echerul, nivela cu bula de aer, raportor, si nu numai. Acestea sunt cateva instrumente de care au nevoie tamplarii pentru a masura lungime, latime, unghiuri sau planeitatea suprafetei.

  1. Accesorii de protectie

Tamplarii au de-asemenea nevoie de accesorii de protectie, cum ar fi ochelarii pentru a-si proteja ochii, dopuri pentru urechi, pentru a le proteja auzul, dar si manusi pentru a-si proteja mainile. Cat despre incaltaminte, bocancii cu bombeu metalic sunt necesari.

, , , ,