Unele scule si unelte sunt o necesitate la casa omului, iar aici includem si sculele si instrumentele de mana, cat si sculele electrice.
Dintr-o casa cu siguranta, surubelnita electrica nu trebuie sa lipseasca sub nici o forma, pentru ca poate fi utilizata in diferite proiecte si aplicatii.
Alegerea unei surubelnite electrice nu este insa o misiune usoara, dat fiind faptul ca exista mai multi factori importanti care merita analizati pentru a face alegerea cea mai potrivita.
In continuare va prezentam care sunt cativa dintre factorii de care trebuie sa tineti cont cand cautati o surubelnita electrica pe care sa o aveti acasa, si sa o folositi atunci cand se iveste ocazia.
- Tipul de alimentare
In ceea ce priveste tipul de alimentare, la fel ca si in cazul altor scule electrice, mentionam faptul ca puteti alege o surubelnita electruca cu fir sau o surubelnita electrica cu acumulator.
Cele cu acumulator sunt mai usoare, sunt ideale pentru lucrari hobby, dar nu au o putere foarte mare. Cele cu fir sunt putin mai grele, sunt ideale pentru lucrari complexe, si au o putere mai mare decat cele cu acumulator.
Deci, in functie de scopul in care va fi utilizata, surubelnita aleasa poate fi cu fir sau cu acumulator (daca alegeti una cu acumulator, cumparati si un acumulator de rezerva, pentru ca atunci cand acumulatorul se descarca sa va puteti face lucrul in continuare).
- Putere
In momentul in care discutam despre puterea surubelnitelor electrice, aceasta poate fi mica (surubelnite electrice hobby), medie (surubelnite electrice semi-profesionale) si mare (surubelnite electrice profesionale).
Surubelnita cu putere mica este cu acumulator si are in jur de 3.6 Volti (V) si 4 Volti, si pentru utilizari ocazionale poate fi potrivita. Surubelnita electrica semi-profesionala are intre 14.4 si 18 Volti. Aceasta este ideala in gospodarie si poate fi utilizata pentru tot felul de sarcini. O asemenea surubelnita este cu acumulator.
Cand este nevoie de o asemenea unealta cu putere mare, care poate fi utilizata in scopuri industriale (in ateliere, pe santier, etc.), se recomanda o surubelnita cu fir, care are intre 220 Volti si 230 Volti.
- Turatie
Aici discutam despre numarul de rotatii pe minut. Uneltele hobby de obicei au intre 400 si 600 de rotatii pe minut, si au cele mai atractive preturi. Apoi exista surubelnitele semi-profesionale care au intre 600 si 1100 rpm, in timp ce uneltele profesionale au peste 1500 de rpm.
- Greutatea
Dat fiind faptul ca trebuie manevrata cu mana, trebuie mentionat faptul ca greutatea uneltei este un factor important de luat in considerare. De obicei, greutatea este cuprinsa intre 500 de grame si 2 kilograme. Greutatea difera in functie de mai multi factori.
- Alte caracteristici
Exista alte caracteristici importante de care trebuie tinut cont atunci cand alegeti o asemenea unealta, cum ar fi de exemplu iluminarea led, necesara cand unealta este utilizata in locuri cu vizibilitate redusa.
Blocarea arborelui, turatia variabila, actionarea inversa, mandrina magnetica si manerul cauciucat sunt alti factori de luat in considerare la alegerea surubelnitei electrice.
Nu in ultimul rand, pretul (in functie de caracteristici si brand poate fi mai mic sau mai mare) si numele producatorului sunt foarte importante. Alegeti o unealta de la un producator de top de pe piata cum ar fi Bosch, Makita, Skill, Matrix, Stayer, Stern, Raider, Einhell sau Heinner.