Ce este realitatea augmentata?

Realitatea augmentata (RA) este o versiune imbunatatita a lumii fizice reale care se realizeaza prin utilizarea elementelor vizuale digitale, a sunetului sau a altor stimuli senzoriali livrati prin tehnologie.

Este o tendinta in crestere in randul companiilor implicate in computere, dispozitive mobile si in special aplicatii de afaceri.

Pe fondul cresterii, colectarii si analizei datelor, unul dintre obiectivele principale ale realitatii augmentate este acela de a evidentia caracteristicile specifice ale lumii fizice, de a creste intelegerea acestor caracteristici si de a obtine informatii inteligente si accesibile care pot fi aplicate aplicatiilor din lumea reala.

Astfel de date mari pot ajuta la informarea procesului decizional al companiilor si la obtinerea unor informatii despre obiceiurile de cheltuieli ale consumatorilor, printre altele.

Intelegerea realitatii augmentate

Realitatea augmentata continua sa se dezvolte si sa devina mai raspandita intr-o gama larga de aplicatii. De la conceptia sa, specialistii in marketing si firmele de tehnologie au fost nevoiti sa lupte cu perceptia ca realitatea augmentata este putin mai mult decat un instrument de marketing.

Cu toate acestea, exista dovezi ca multi dintre consumatori incep sa obtina beneficii tangibile din aceasta functionalitate, si o asteapta ca parte a procesului lor de cumparare.

De exemplu, unii adoptanti timpurii in sectorul comertului cu amanuntul au dezvoltat tehnologii concepute pentru a spori experienta de cumparare a consumatorilor.

Prin incorporarea realitatii augmentate in aplicatiile din catalog, magazinele permit consumatorilor sa vizualizeze cum ar arata diferite produse in medii diferite. Pentru mobilier, cumparatorii indreapta camera foto catre camera potrivita si produsul apare in prim-plan.

In alta parte, beneficiile realitatii augmentate s-ar putea extinde la sectorul sanatatii, unde ar putea juca un rol mult mai important. O modalitate ar fi prin intermediul aplicatiilor care permit utilizatorilor sa vada imagini tridimensionale foarte detaliate ale diferitelor sisteme ale corpului atunci cand isi deplaseaza dispozitivul mobil peste o imagine tinta.

De exemplu, realitatea augmentata ar putea fi un instrument puternic de invatare pentru profesionistii din domeniul medical pe tot parcursul instruirii.

Unii experti au speculat de mult ca dispozitivele portabile ar putea fi o descoperire pentru realitatea augmentata. In timp ce smartphone-urile si tabletele prezinta o mica parte din peisajul utilizatorului, purtarea inteligenta a ochelarilor de exemplu, poate oferi o legatura mai completa intre taramurile reale si cele virtuale, daca se dezvolta suficient pentru a deveni mainstream.

Realitate augmentata vs. realitate virtuala

Realitatea augmentata utilizeaza mediul existent din lumea reala si pune informatii virtuale deasupra acestuia pentru a imbunatati experienta. In contrast, realitatea virtuala scufunda utilizatorii, permitandu-le sa „locuiasca” intr-un mediu complet diferit, in special unul virtual creat si redat de computere.

Utilizatorii pot fi scufundati intr-o scena animata sau intr-o locatie reala care a fost fotografiata si incorporata intr-o aplicatie de realitate virtuala. Prin intermediul unor ochelari de realitate virtuala, utilizatorii pot privi in sus, in jos sau in orice fel, ca si cum ar fi fost de fapt acolo.

Concluzii

Realitatea augmentata (RA) implica suprapunerea informatiilor vizuale, auditive sau de alta natura senzoriale pe lume pentru a imbunatati experienta cuiva.

Comerciantii cu amanuntul si alte companii pot folosi realitatea augmentata pentru a promova produse sau servicii, cu scopul de a lansa noi campanii de marketing si colecta date unice ale utilizatorilor.

Spre deosebire de realitatea virtuala, care isi creeaza propriul mediu cibernetic, realitatea augmentata se adauga lumii existente asa cum este.

, , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *