In clipa de fata exista cateva milioane de cetateni romani stabiliti in diferite tari straine atat din Europa cat si de pe alte continente. Cei mai multi dintre acestia au ales sa se stabileasca in Italia, o tara latina la fel ca si Romania, o tara aproape de Romania, o tara care insa ofera multe alte posibilitati.
Alti romani au preferat Spania, Franta, Germania, Austria tarile scandinave, Regatul Unit sau chiar si Israel (peste 500.000 de cetateni romani sunt stabiliti in Tara Sfanta).
Dupa cum bine stim cu totii, romanii au plecat in strainatate pentru a obtine un trai mai bun, iar unii au reusit sa isi indeplineasca toate obiectivele pe plan profesional. Altii si-au dus familiile in strainatate, iar acum sunt stabiliti printre straini.
Alti romani s-au intors acasa insa nu pentru a incepe o afacere sau in vacanta, ci intre patru scanduri. In diferite circumstante, multi romani si-au pierdut viata printre straini, departe de casa si de cei dragi, lasandu-si familiile si rudele cu inima sfasiata de durere.
In aceste conditii, cu siguranta, familiile indoliate trebuiau sa se gandeasca daca aleg sa isi repatrieze decedatii, sau daca doresc sa ii inmormanteze in strainatate, insa aceasta solutie cu siguranta din punct de vedere financiar, era cea mai dificila. Inmormantarea in tarile straine costa cel putin 6000 de euro, daca nu chiar mai mult, in functie de tara, oras si serviciile funerare.
Incinerarea este mai ieftina decat inhumarea in strainatate (ca si la noi de-altfel), dar cu toate acestea, si incinerarea este mult mai scumpa decat repatrierea decedatilor din strainatate, astfel ca, familiile indoliate au luat legatura cu firmele care se ocupa de repatriere decedati, astfel incat sa-si repatrieze decedatii.
Aceste firme vin in ajutorul familiilor indoliate cu diferite servicii funerare, astfel incat sa le ajute sa treaca mai usor peste drama si tragedia cu care se confrunta.
Acest lucru se traduce prin, servicii profesionale prestate de catre cei de la firma de servicii funerare, care se vor deplasa in localitatea in care se afla persoana decedata, si vor incepe procedurile pentru repatriere.
Personalul firmei care presteaza astfel de servicii funerare se vor ocupa de obtinerea tuturor documentelor care sunt necesare in vederea repatrierii. Discutam aici despre obtinerea pasaportului mortuar, a certificatului de deces, a certificatului constatator al decesului, de obtinerea certificatului de imbalsamare.
Cand toate documentele vor fi obtinute de catre personalul de la firma de servicii funerare, acestia vor prelua trupul neinsufletit, il vor aseza intr-un sicriu special pentru repatriere din zinc (a nu se confrunta sicriul din zinc cu tabla zincata).
Acestia vor depune trupul neinsufletit in masina mortuara care este special echipata pentru astfel de servicii, si vor porni spre Romania, transportand sicriul cu trupul neinsufletit, pana la locul mentionat de membrii familiei indoliata.
Cel mai probabil, acum doriti sa stiti si care ar fi costurile repatrierii decedatilor. Nu se poate mentiona un pret, in conditiile in care serviciile difera de la caz la caz. Exista situatii cand de obtinerea actelor pentru repatriere se ocupa familia, iar atunci costul serviciului de repatriere este mai mic.
Apoi, sa nu uitam de distanta, pentru ca masina consuma carburant pana la destinatie, deci cu cat distanta este mai mare, cu atat masina consuma mai mult, cu atat va fi mai mare si pretul serviciului de repatriere.
O repatriere din Anglia, din Spania, sau din Danemarca, in mod evident costa mai mult decat o repatriere din Ungaria, din Republica Moldova, Ucraina, Serbia sau Bulgaria, tarile vecine ale Romaniei.