De ce se defecteaza turbina masinii?

Cele mai multe dintre autoturismele care se gasesc pe piata in zilele noastre sunt echipate cu motoare turbo. Turbo vine cu unele avantaje semnificative la pachet, cum ar fi de exemplu o mai mare putere a motorului, un cuplu motor mai mare, o acceleratie mai rapida, emisii minime de noxe si un consum redus de carburant.

In aceste conditii, este cat se poate de usor de inteles faptul ca toata lumea isi doreste masini turbo, insa turbina masinii, fie ea cu geometrie fixa sau turbina cu geometrie variabila, se poate defecta din diferite motive.

Atunci cand turbina unei masini se defecteaza, cu siguranta soferii nu sunt fericiti, dat fiind faptul ca pretul unei asemenea piese noi este unul mare. Chiar si o turbina second hand sau o reconditionare turbina are un pret piperat.

Vom vedea in continuare care sunt simptomele si cauzele defectarii turbinei, iar aceste lucruri cu siguranta ar trebui sa va intereseze daca detineti o masina.

Simptome ale unei turbine cu probleme

Atunci cand turbina masinii incepe sa se uzeze, aceasta nu mai functioneaza la capacitate maxima, si incepe sa transmita o serie de avertismente, cum ar fi urmatoarele:

  • Reducerea puterii motorului.
  • Consum de carburant mai mare decat de obicei.
  • Consum excesiv de ulei.
  • Exces de fum care iese pe teava de esapament.
  • Zgomot neobijnuit la acceleratie si/sau deceleratie.

In principiu, turbina este o componenta a masinii care are o durata de viata indelungata atunci cand masina este ingrijita in mod corespunzator. Exista insa unii factori care pot diminua in mod considerabil durata de viata a unei turbine, iar acest articol va duce la cunostinta care sunt cativa dintre acestia.

  1. Conducerea masinii cu motorul subturat

Odata cu trecerea timpului, dat fiind faptul ca masina este condusa cu motorul subturat, se va produce calamina, care va bloca ansamblul rotativ al turbinei.

  1. Supraincalzirea turbinei

Este posibil ca turbina sa aiba de suferit din cauza cresterii temperaturii motorului. Acesta este motivul datorita caruia, inainte de a opri motorul (mai ales dupa o calatorie lunga), se recomanda ca motorul sa fie lasat cel putin un minut la relanti, astfel incat turbina sa se raceasca.

  1. Patrunderea impuritatilor in ulei si lubrifierea defectuoasa

Dat fiind faptul ca turbina functioneaza prin forta de frecare, trebuie mentionat faptul ca lubrifierea partilor sale componente cu ulei de cea mai buna calitate, este o necesitate. In cazul in care lubrifierea nu are loc, sau in cazul in care exista impuritati, contactul cu acestea poate fi fatal, pentru rulmentii turbinei in primul rand.

  1. Contactul cu corpuri straine

In aceste conditii, corpul strain poate fi o mica pietricica patrunsa in galeria de evacuare sau de admisie, iar aceasta este capabila sa produca pagube mecanice foarte grave la nivelul turbinei sau al compresorului.

Asadar, acestea sunt simptomele si cauze datorita carora, turbinele masinilor se pot defecta. De precizat este faptul ca exista unele sfaturi care va pot fi utile pentru a preveni o asemenea problema.

In primul rand, este indicat sa schimbati uleiul de motor la timp, si sa folositi doar un ulei de cea mai buna calitate. De-asemenea, schimbati odata cu uleiul si filtrul de aer (alegeti unul recomandat de producator).

Alte lucruri precum evitarea conducerii cu motorul supra sau subturat, dar si curatarea radiatorului intercooler sau evitarea incalzirii excesive a motorului si evitarea accelerarii bruste, va pot salva turbosuflanta masinii.

, , , , ,